KARLOOP Shah Alam

Karloop Shah Alam

sewa kereta di shah alam

Perkongsian kenderaan yang diedarkan

Perkongsian kereta bersama (sebaliknya disebut perkongsian kereta individu dan individu dan sewa kenderaan yang diedarkan) adalah kitaran di mana pemilik kenderaan yang ada menjadikan kenderaan mereka dapat diakses oleh orang lain untuk disewa untuk jangka masa yang singkat.

Idea Perkongsian Kereta

Perkongsian sewa kereta di shah alam yang diedarkan adalah jenis pinjaman individu atau individu atau penggunaan sinergi, sebagai komponen ekonomi perkongsian. Rencana tindakannya disusun dengan kuat dengan kelab kenderaan konvensional, misalnya, Streetcar atau Zipcar (kira-kira pada tahun 2000), namun menggantikan armada biasa dengan armada ‘maya’ yang terdiri daripada kenderaan daripada pemilik kepentingan. Dengan perkongsian kereta yang diedarkan, pemilik kenderaan yang berminat dapat mengenakan perbelanjaan untuk menyewakan kenderaan mereka ketika mereka tidak menggunakannya (kenderaan dipandu hanya 8% persen dari keseluruhan waktu).

Pemegang sewaan dengan mengambil kenderaan dapat mendekati dan menggunakan kenderaan yang berpatutan dan membayar hanya untuk masa yang diperlukan untuk menggunakannya. Pada tahun 2011, kumpulan pemikir Amerika Frost dan Sullivan menetapkan bahawa penyewa Getaround biasa menjimatkan lebih dari $ 1,800 setiap tahun dengan menggunakan bantuan perkongsian kenderaan kerana memiliki kenderaan untuk jarak tempuh yang serupa. Pada tahun 2014, Jawatankuasa Rumah Kecil Amerika Syarikat menyatakan bahawa “pembeli membayar lebih sedikit daripada apa yang mereka inginkan tanpa pentadbiran, dan peniaga mendapat lebih banyak – jika hanya kerana mereka tidak mempunyai pilihan untuk menawarkan pentadbiran mereka untuk dijual kepada orang ramai tanpa tahap yang diedarkan. “

Organisasi di dalam sewa kereta di shah alam anggota skrin bahagian ini (dua pemilik dan penyewa) dan menawarkan tahap khusus, sebagai peraturan sebagai laman web dan aplikasi mudah alih, yang menyatukan perhimpunan ini, mengawasi janji sewa dan mengumpulkan ansuran. Organisasi mengambil tempat di antara 25% dan 40% dari gaji mutlak, yang merangkumi perlindungan peminjam / pemajak, kos kerja, dan bantuan kecemasan. Oleh itu, mereka memberi bantuan kecemasan, penjagaan pelanggan dan pemegang sewa doktor haiwan dengan pemeriksaan DMV.

Begitu juga dengan pinjaman individu ke individu, Internet dan penggunaan pentadbiran berdasarkan kawasan seperti penyebaran inovasi serbaguna telah menambah pengembangan perkongsian kereta bersama. Selain itu, graduan kolej baru-baru ini kurang berminat untuk memiliki kenderaan seperti zaman lampau.